Ефективність хімічної і реагентної коагуляції при очищені нафтовмісних стоків автотранспортних підприємств - Галицька, Ліана Олексіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Експериментальними даними показано, що навіть добове відстоювання поверхневого стоку не забезпечує задовільного його очищення як по завислих речовинах, так і по нафтопродуктах. Як основна операція для наступної обро-бки стоків може бути застосоване реагентне очищення. При режимах обробки, що рекомендуються, досягається високий ступінь знешкодження по основних видах забруднювачів (залишкові концентрації нафтопродуктів не перевищують 10 мг/дм3, а завислих речовин – 20 мг/дм3). На підставі проведених досліджень розроблені технологічна схема і за-вдання на проєктування дослідно-промислових очисних споруд по очищенню поверхневого стоку з території АТП. Запропонована технологічна схема очисних споруд включає: пісковлов-лювач, відстійник - нафтовловлювач, фільтри для доочищення стічних вод.
Keywords: очищення; завислі речовини; нафтопродукти; поверхневий стік; відстою-вання; фільтрація