Методи розрахунку реалізованого зчеплення між шиною автомобільного колеса та поверхнею дорожнього покриття - Леонтьєв, Д. М.; Сметанін, Г. В.; Володін, В. В.; Малий, В. М.; Рябушенко, О. В.; Товт, Б. М.; Leontiev, Dmytro; Smetanin, German; Volodin, Valerii; Malyi, Viktor; Riabushenko, Oleksandr; Tovt, Bohdan (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Забезпечення безпеки дорожнього руху не можливе без точного прогнозування поведінки транспортного засобу у різних умовах експлуатації, тому визначення реалізованого зчеплення шини з поверхнею дорожнього покриття є актуальною задачею. В роботі проведено поглиблений аналіз літературних джерел і математичних моделей, здійснено чисельне моделювання з фіксованими значеннями ключових точок «f – S діаграми» та проведено порівняльну оцінку точності отриманих результатів. Встановлено, що не всі моделі дають повноцінний опис процесу реалізації зчеплення в усьому діапазоні ковзання шини. Частина рівнянь забезпечує високу точність лише у режимах часткового ковзання, водночас інші відомі моделі мають значні похибки та обмежену придатність. Отримані дані можуть бути використані при створенні пневматичних шин, оптимізації систем активної безпеки та високоточних симуляторів руху транспортних засобів на дорогах з різним покриттям.
Methods for Calculating Utilized Adhesion Between a Vehicle Tire and the Road Surface
Keywords: реалізоване зчеплення; коефіцієнт зчеплення; . шина; автомобільне колесо; поверхня дорожнього покриття; utilized adhesion; adhesion coefficient; tire; vehicle wheel; road surface; 629; 10.30977/VEIT.2025.28.0.3