Застосування екологічних технологій у будівництві - Петренко, Богдан Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Промисловість будівельних матеріалів являє собою комплекс галузей у складі важкої промисловості, які забезпечують найважливішими будівельними матеріалами всі види будівельних робіт. За всіма ознаками це один з найстаріших напрямків матеріального виробництва на Землі, підвалини якого ховаються у надрах первісного суспільства. У кваліфікаційній роботі встановлено, що будівельна галузь України представлена підприємствами з видобування і первинної обробки мінерально-будівельної сировини, виробництва в’яжучих матеріалів, виробництва стінових матеріалів і конструкцій для зведення будівель і споруд та іншими виробництвами. Аналіз особливостей природоохоронного законодавства України дозволив встановити, що воно є досить розгалуженим та стосується охорони земель, водних ресурсів, лісів, надр, фауни, атмосферного повітря, територій та об’єктів особливої охорони, а також екологічної безпеки. При виконанні оцінювання ефективності застосування “зелених стандартів” будівництва, застосовуваних при реалізації проектів сталого або зеленого будівництва, встановлено, що воли максимально ефективні при їх застосування на кожному етапі будівництві від проектування і будівництва, до реконструкції та руйнування.
Keywords: будівельна промисловість; безпека будівельних матеріалів; радіаційний контроль; токсикологічний контроль; "зелені" стандарти будівництва