Спосіб отримання нанорозмірних мідно-цинкових феритів з властивостями суперпарамагнетика, каталізатора та окисника - Даценко, Віта Василівна; Хоботова, Еліна Борисівна; Ларін, Василь Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Винахід належить до галузі охорони навколишнього середовища і може бути використаний у радіоелектронній, приладобудівної промисловості, технологіях очищення стічних вод від іонів важких металів та органічних сполук, каталітичних перетвореннях і для створення магнітних рідин. Спосіб отримання нанорозмірного мідно-цинкового фериту з властивостями суперпарамагнетика, каталізатора та окисника при очищенні відпрацьованих сульфатних мідно-цинкових електролітів травлення латуні полягає в тому, що змішують мідно-цинкові електроліти травлення латуні розчинів з водорозчинною сіллю FeSO4·7H2O і розчином лугу NaOH до рН 10-10,5, нагрівають суміш до температури 60-65 °C, водорозчинну сіль FeSO4·7H2O вводять у співвідношенні Cu2+, Zn2+:Fe2+=1:2,5, вводять в суміш окисник кисень при насиченні протягом 3 годин. Відокремлюють отриманий нанорозмірний мідно-цинковий ферит від рідкої фази за допомогою постійного магніту в поліетиленовій упаковці. Відмивають нанорозмірний мідно-цинковий ферит від водорозчинних солей малим об'ємом води. Проводять контрольний аналіз складу і властивостей нанорозмірного мідно-цинкового фериту. Винахід забезпечує ресурсозбереження, зниження концентрації іонів міді і цинку у відпрацьованих технологічних розчинах, скорочення часу отримання фериту, отримання нанорозмірних частинок фериту з властивостями суперпарамагнетика, каталізатора та окисника.