Дослідження ефективності гібридних силових установок в умовах міського циклу руху - Петросян, Олексій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою роботи є дослідження ефективності гібридних силових установок автомобілів в умовах міського циклу руху. Об'єктом дослідження є процес оцінки витрат енергоносіїв гібридними силовими установками автомобілів в умовах експлуатації. Предметом дослідження є гібридні силові установки автомобілів, які побудовані за економічним принципом. Аналіз етапів розвитку і стану гібридних автомобілів показав актуальність, доцільність та своєчасність розроблення науково-технічних основ підвищення ефективності експлуатації гібридних транспортних засобів. Оцінка ефективності експлуатації гібридних автомобілів в умовах міського циклу руху і протікання енергетичних потоків в гібридній силовій установці показала, що основна перевага гібридних технологій у порівнянні з традиційною схемою автомобіля, полягає у використанні для привода тягових електричних двигунів. При створенні гібридних транспортних засобів у бюджетному сегменті самим перспективним є економічний принцип, при цьому він реалізує усі позитивні якості, такі як: рух у режимі «тільки електрика», заряд ТАБ від стаціонарної електричної мережі та ін. Розглянуто особливості технічного обслуговування гібридних автомобілів і запропоновано обладнання для його здійснення.
Keywords: гібридні автомобілі; структурні схеми; ефективность експлуатації; рекуперація; енергетичні потоки; паливна економічність; технічне обслуговування