Покращення організації дорожнього руху на перехресті проспектів Ювілейний та Тракторобудівників у Харкові - Пономарьов, Денис Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою магістерської роботи є розробка комплексних заходів та рекомендацій, спрямованих на покращення ОДР на перехресті проспектів Ювілейний та Тракторобудівників у місті Харків, з метою підвищення його ПЗ та зниження аварійності шляхом оптимізації світлофорного регулювання. Об’єкт дослідження - сукупність заходів та рішень, спрямованих на удосконалення ОДР на зазначеному перехресті Предмет дослідження – дорожній рух на регульованому перехресті проспектів Ювілейний та Тракторобудівників у місті Харків. Результати дипломної роботи магістра: 1. Проведено комплексний аналіз існуючої організації дорожнього руху, транспортно-експлуатаційних показників перехрестя та визначено ключові проблеми, включаючи інтенсивність руху та аварійність. 2. Розроблено та верифіковано імітаційну модель перехрестя в програмному комплексі для оцінки ефективності різних сценаріїв організації руху. 3. Запропоновано комплекс заходів з удосконалення організації дорожнього руху, що ключає оптимізацію світлофорного циклу та корекцію розмітки смуг, що забезпечило зниження транспортних затримок. 4. Обґрунтовано соціально-економічну ефективність впровадження запропонованих рішень та розроблено алгоритм оптимізації фаз світлофорного регулювання для динамічного керування, що є елементом наукової новизни роботи.
Keywords: організація дорожнього руху; дорожні умови; світлофорне регулювання; регульоване перехрестя; метод конфліктних точок