Підвищення зносостійкості різального інструменту нанесенням вакуумно-плазмових покриттів - Готраш, Сергій Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – технологія іонно-плазмової конденсації покриття нітріду титана на інструментальну швидкорізальну сталь Р18, піддану стандартній термообробці. Мета даної роботи - підвищення твердості ріжучої поверхні різців зі сталі Р18 нанесенням покриття з нітріду титана. Методи дослідження – металографічні, механічні дослідження різців у вихідному стані та після нанесення покриття, оптична та електронна мікроскопія, вимірювання твердості та мікротвердості. В роботі вивчено вплив основних параметрів конденсації на властивості покриття нітриду титану і композиції "покриття-інструментальний матеріал", визначено оптимальні режими конденсаціі покриттів TiN на ріжучий інструмент. Показано, що твердість різців зі сталі Р18 з покриттям нітриду титану істотно підвищується в порівнянні із твердістю таких же різців без покриття. Це дозволяє значно розширити сферу застосування ріжучого інструменту з швидкорізальних сталей і скоротити його витрати. У процесі роботи проведені вимірювання твердості, макроскопічний та мікроскопічний аналіз структури, зроблені рекомендації відносно вибирання оптимального режиму нанесення покриття. Результати досліджень можуть бути використані на виробництві й у науково-дослідних роботах.
Keywords: ріжучий інструмент; зносостійкі покриття; плазмова конденсація; нітрид титану; твердість