Підвищення ефективності організації дорожнього руху на ділянці магістральної вулиці м. Харків - Надіров, Сахіль (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на магістральній вулиці міста. Мета роботи – підвищення ефективності організації дорожнього руху (ОДР) на вулиці, що представляє собою ділянку міської вулично-дорожньої мережі з достатньо високою інтенсивністю руху транспортних засобів (ТЗ) і пішоходів, як для вулиці місцевого значення, за рахунок впровадження “зеленої хвилі”. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Теоретичні дослідження методів ОДР дозволили визначитись з такими, які можуть підвищити ефективність ОДР на вул. Северина Потоцького в м. Харків. Порівняні 5 варіантів схем ОДР: 1 – існуючий (перехрестя регульовані, 3 - нерегульовані); 2 - з введенням світлофорного регулювання на перехрестях №2, №3, №4 та оптимізацією циклів світлофорного регулювання на перехрестях №1, №5, №6; 3 - з введенням світлофорного регулювання на перехрестях №2, №3, №4 та існуючою тривалістю циклу на перехрестях №1, №5, №6; 4 – введення координованого руху на вул. Северина Потоцького з урахуванням розрахунків режимів регулювання за варіантом 2); 5 - введення координованого руху з урахуванням розрахунків режимів регулювання за варіантом 3). Аналіз розрахованих оціночних показників надав можливість обрати оптимальний варіант - №4, при якому зменшуються затримки руху ТЗ на 11% та пішоходів на 1%.
Keywords: організація дорожнього руху; координоване управління дорожнім рухом; світлофорне регулювання; затримки транспортних засобів