Досягнення необхідних техніко-економічних показників двигуна 4Ч 7,6/6,6 за рахунок зміни ступеня стиснення - Волков, Владислав Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В роботі приведено дослідження автомобільного двигуна на базі ДВЗ 4Ч 7,6/6,6 зі змінним ступенем стиснення. Проведено аналіз конструкцій систем зміни ступеня стиснення сучасних двигунів. Наведені порівняльні характеристики зі звичайними ДВЗ. Проведено розрахунок робочих процесів ДВЗ для обраного діапазону зміни ступеня стиснення ε = 6,5 ... 12,5. Обрано краще його значення для ДВЗ без внесення змін в конструкцію за критерієм зниження витрати палива. Виконано оцінку економічної ефективності проведеної розробки. Частина проекту присвячена методам поліпшення екологічних показників і зниження експлуатаційних витрат автомобільного двигуна за рахунок використання системи зміни ступеня стиснення.
Keywords: двигун; ефективна потужність; крутний момент; ступінь стиснення; система живлення; зовнішня швидкісна характеристика