Визначення раціональних параметрів металоконструкції мостового двобалкового крану вантажопідйомністю 5 т. - Ситник, Іван Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – металоконструкція мостового двобалкового крана вантажопідіймальністю 5 т. Мета роботи – визначення раціональних параметрів металоконструкції мостового двобалкового крана шляхом аналізу напружено-деформованого стану головних балок та обґрунтування їх геометричних характеристик із застосуванням комп’ютерного моделювання. Метод дослідження – аналітичний, розрахунковий, методи комп’ютерного моделювання, порівняльний аналіз. У роботі виконано аналіз призначення та галузей застосування мостових двобалкових кранів, розглянуто особливості їх конструкції та умов експлуатації. Проаналізовано основні типи вантажозахоплювальних пристроїв і механізмів, що застосовуються в мостових кранах, а також вимоги до металоконструкцій з точки зору міцності, жорсткості та надійності. Основну увагу приділено дослідженню металоконструкції головної балки мостового крана. За розрахунковими параметрами виконано комп’ютерне моделювання головної балки з використанням сучасних програмних засобів. У процесі моделювання проведено аналіз напружень і прогинів при різних значеннях товщин листів, що дало змогу визначити раціональні геометричні параметри перерізу балки. За результатами комп’ютерного моделювання встановлено, що підібрані параметри металоконструкції забезпечують необхідний запас міцності та допустимі значення прогину при робочому навантаженні. Отримані результати підтверджують доцільність застосування запропонованих конструктивних рішень.
Keywords: мостовий двобалковий кран; металоконструкція; головна балка; раціональні параметри; комп’ютерне моделювання; міцність; прогин