Підвищення якості FDM-друку полімерними матеріалами виробів складної геометричної форми - Корчак, Артем Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі виконується визначення методів підвищення якості FDM-друку полімерними матеріалами виробів складної геометричної форми. Предмет дослідження – дослідження показників якості виробів FDM-друку складної геометричної форми після різних методів пост-оброблення. Мета дослідження – забезпечення високої якості виробів FDM-друку складної геометричної форми із застосуванням ефективних методів пост-оброблення. Методи дослідження – випробування на міцність, вимірювання шорсткості і твердості, фактографічні дослідження в процесах побудови друкованих моделей і пост-оброблення. Виконаний аналіз досягнутого рівня застосування пост-оброблення полімерних матеріалів після адитивних технологій, можливостей існуючих методів пост-оброблення для різних матеріалів показали, що може бути забезпечена висока якість виробів. Проведені експериментальні дослідження та визначені властивості якості полімерних матеріалів за допомогою зразків, які були сформовані FDM-друком для випробувань. Рішення проблеми відкриває широкі можливості для застосування нових технологій на основі FDM-друку і подальшого застосування ефективних методів пост-оброблення виробів складної геометричної форми.
Keywords: адитивні технології; пост-оброблення; полімерні матеріали; структура; міцність; 3d-друк; мікроскопія; аналіз