Дослідження методів підвищення ефективності зарядно-розрядного пристрою для АКБ великої ємності - Карпець, Владислав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення енергетичної ефективності зарядно-розрядного пристрою АКБ великої ємності, що використовується при визначенні залишкового ресурсу та інших енергетичних параметрів акумуляторних батарей. Об'єкт роботи – визначення методів підвищення енергетичної ефективності при проведенні досліджень акумуляторних батарей. Предмет роботи – корисне використання енергії акумуляторних батарей при визначені їх енергетичних параметрів. Робота присвячена питанням визначення ємності та інших енергетичних параметрів акумулятора та акумуляторних батарей для визначення їх залишкового ресурсу. Розвиток технологій виготовлення акумуляторів робіть їх життєздатним рішенням для зберігання електроенергії. Тому навіть при знижені їх ефективності в одному застосуванні, наприклад електромобілі, їх залишковий ресурс дозволяє їх ще використовувати для систем накопичення енергії. Однак при проведені зарядно розрядних операцій для визначення ємності або для вирівнювання заряду окремих комірок, заряд батареї витрачається на нагрів навантаження та розсіювання тепла, що є неефективним з точки зору використання електричної енергії. В роботі запропоновано вирішення цієї проблеми шляхом використання мікроінверторних схем. Також в роботі проаналізовано різні типи акумуляторних батарей та основні методики визначення їх енергетичних параметрів. Розглянуто різні методи вимірювання струму і напруги для створення універсального пристрою для експериментального визначення ємності. Проведено моделювання схеми пристрою для підтвердження правильності схемотехнічних рішень.
Keywords: акумулятор; акумуляторна батарея; ємність акумулятора; розряд акумулятора; вимірювання електричних параметрів; мікроінвертор