Порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на перехресті у Салтівському районі м. Харків - Водоп'ян, Віталій Владиславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об`єкт дослідження - дорожній рух на перехресті. Мета роботи - підвищення ефективності організації і безпеки дорожнього руху на перехресті за рахунок застосування технічних засобів організації дорожнього руху. Метод дослідження: аналітичний, системний аналіз, натурні спостереження. Отримані результати: порівняно три варіанти схем організації руху на перехресті Салтівське шосе – просп. Ювілейний м. Харків: 1 варіант – нерегульоване перехрестя; 2 варіант – регульоване перехрестя з роз’їздом в дві фази; 3 варіант – регульоване перехрестя з роз’їздом в три фази. Застосування технічних засобів організації дорожнього руху (світлофорне регулювання, дорожні знаки, дорожня розмітка) дозволило підвищити рівень безпеки дорожнього руху та скоротити час затримок транспортних засобів. Рекомендації по впровадженню: для вдосконалення організації дорожнього руху на нерегульованих перехрестях запропоновані практичні заходи можуть бути ефективно застосовані.
Keywords: організація дорожнього руху; дорожньо-транспортна пригода; світлофорне регулювання; перехрестя; затримки транспортних засобів