Підвищення ефективності пішохідного руху на перехресті просп. Соборний – Соборна площа – вул. Перспективна м. Олександрія - Бабіч, Юрій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження - дорожній рух на перехресті просп. Соборний – Соборна площа – вул. Перспективна в м. Олександрія. Мета – підвищення ефективності пішохідного руху на перехресті через моделювання та оцінку альтернативних варіантів організації руху з урахуванням безпеки та затримок. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Актуальність проблеми пішохідного руху зумовлена зростанням міської мобільності та потребою поєднання зручності, безпеки й ефективності транспортних вузлів. У межах дослідження розглянуто чотири варіанти організації пішохідного руху на перехресті просп. Соборний – площа Соборна – вул. Перспективна м. Олександрія. На основі аналізу нормативної бази, натурних спостережень та імітаційного моделювання в середовищі PTV VISSIM оцінено вплив кожного сценарію на безпеку, зручність та ефективність функціонування транспортного вузла. Результати свідчать, що найбільш оптимальним є варіант 3 – із розміщенням пішохідного переходу в точці найвищої активності на вул. Перспективна. Цей варіант забезпечив мінімальні затримки для пішоходів (0,43 с) і транспорту (26,22 с), найвищу середню швидкість руху, зменшення кількості конфліктних точок і покращення загальної організації руху.
Keywords: організація дорожнього руху; пішохідний перехід; моделювання перехрестя; світлофорне регулювання; затримка транспортних потоків