Порівняння та вибір оптимальної методики діагностування підвіски автомобіля - Юрков, Артем Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – система підвіски легкового автомобіля. Мета роботи – визначення та обґрунтування оптимального методу діагностування підвіски автомобіля шляхом аналізу, класифікації та практичного порівняння сучасних технологій діагностики. Методи дослідження – аналіз технічної літератури, стендові випробування, комп’ютерна діагностика, порівняльний аналіз ефективності. Проведено класифікацію та аналіз сучасних методів діагностики: візуальних, механічних, стендових, комп’ютерних і сенсорних. У процесі експериментальної частини роботи виконано практичне тестування різних методів діагностики на прикладі конкретного транспортного засобу. За результатами експериментів визначено переваги й недоліки кожного підходу. Обґрунтовано доцільність використання комбінованої системи діагностики підвіски, яка забезпечує найвищу точність при оптимальних витратах часу та ресурсів. Запропоновано рекомендації щодо впровадження обраного методу на станціях технічного обслуговування. Результати дослідження можуть бути використані у професійній діяльності автомобільних діагностів, викладачами технічних навчальних закладів, а також при підготовці фахівців у галузі автомобільного сервісу.
Keywords: підвіска; діагностика; стендові випробування; комп’ютерна технологія; автосервіс; оптимізація