Вдосконалення стрілового обладнання крана на спецшасі автомобільного типу в/п 25 т. - Гринюк, Віктор Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – стрілове обладнання самохідного дизель-гідравлічного крана на спеціальному шасі автомобільного типу вантажопідіймальністю 25 т. Мета роботи – підвищення ефективності та експлуатаційних характеристик стрілового самохідного крана шляхом удосконалення конструкції стрілового обладнання, механізмів підйому та системи гідроприводу. Методи дослідження – аналітичний, розрахунковий, графічний, порівняльний. У кваліфікаційній роботі виконано аналіз конструкцій стрілових самохідних кранів загального призначення, розглянуто їх класифікацію, умови експлуатації та основні технічні вимоги. Наведено опис конструкції дизель-гідравлічного крана на спецшасі автомобільного типу, його основних вузлів і механізмів. Виконано розрахунок і побудову вантажно-висотних характеристик крана з урахуванням вимог стійкості та безпечної експлуатації. Проведено розрахунок об’ємного гідроприводу, механізмів підйому вантажу, обертання поворотної платформи, зміни вильоту стріли та висування секцій стріли. Здійснено вибір і перевірку основних елементів гідравлічного обладнання, канатів, барабанів, гальмівних пристроїв і опорно-поворотного пристрою. У роботі виконано модернізацію стрілового обладнання шляхом застосування телескопічної трисекційної стріли з гідравлічним і канатним механізмами синхронізації. Проведено розрахунок стріли на міцність і стійкість, а також розрахунок загальної стійкості крана в робочому та неробочому станах відповідно до чинних нормативних документів.
Keywords: стріловий самохідний кран; спецшасі автомобільного типу; стрілове обладнання; гідропривід; вантажопідіймальність; стійкість; модернізація