Управління потенціалом будівельного підприємства на основі фінансового планування - Писаревський, І. М.; Старченко, М. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Протягом усього періоду переходу та розвитку ринкових відносин в українській економіці продовжує зберігатися проблема пошуку по оптимізації управління потенціалом підприємства. Недолік відповідних теоретичних розробок, відсутність практичних механізмів управління фінансовим потенціалом підприємства, втіленого в єдину технологію стратегічного управління, досить повно відповідає сучасним вимогам, з одного боку, а з іншого, - назріла необхідність розробки принципово нових підходів і способів ефективного управління потенціалом підприємницьких структур в умовах перехідної економіки, зумовлюють наявність протиріччя між практикою управління структурами бізнесу в сучасних умовах і методами управління їх потенціалом. Тому, в даній статті розглянуто один з актуальних на сьогоднішній день економічних питань - стратегії формування виробничого плану підприємства на основі фінансового планування як одного з факторів ефективності управління потенціалом будівельного підприємства. Даний аспект орієнтовано на довгострокову перспективу в ув'язці з тактичними завданнями, тому є гарантією успішної діяльності підприємства в складних умовах конкурентного середовища і повинен виходити з кінцевих результатів виробництва з урахуванням потреб ринку, сформованих особливостей виробничого процесу, стилю і методів управління, рівня організаційної культури. Метою даного дослідження є опис науково-методичних аспектів фінансового планування, що впливають на розвиток будівельних підприємств України. Ключовим аспектом виступає сполука досвіду роботи в умовах адміністративно-командної економіки, адаптації до конкурентних умов ринку і до специфіки роботи. Визначено завдання і цілі фінансового планування. Описано заходи, що сприяють підвищенню ефективності управління потенціалом будівельного підприємства. Також в статті запропоновані стратегії з оптимізації виробничої програми, які базуються на основі формування та мобілізації наявних фінансових ресурсах підприємства. На підставі проведеного дослідження були зроблені висновки і позначені основні принципи при формуванні стратегії фінансового планування.
Keywords: стратегія; фінансовий потенціал; виробничий потенціал; планування; фінансове планування; будівельне підприємство; ефективність управління; 338.45:69