Розробка системи рекуперації м'якого гібридного автомобіля - Степовський, Андрій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – процеси енергозбереження та рекуперації у м’яких гібридних автомобілях. Предмет дослідження – принципи та алгоритми функціонування систем рекуперації енергії під час гальмування в м’яких гібридних транспортних засобах. Мета роботи – підвищення енергоефективності та економічності м’якого гібридного транспортного засобу з системою старт-стоп. Проаналізовано інформацію щодо існуючих систем старт-стоп, компоновок м’яких гібридних автомобілів. Розглянуто компоненти, функції, та структуру м’яких гібридів, пристрій автомобільної генераторної установки. Запропоновано підхід до оптимізації роботи тягового електродвигуна, спрямований на підвищення ефективності рекуперації. Розроблено структурну схему з урахуванням функціональних зв’язків та алгоритм роботи системи. На основі проведених досліджень зроблено відповідні висновки. Наведено ілюстративні матеріали, як додаток.
Keywords: система рекуперативного гальмування; м’який гібрид; система старт-стоп; тяговий електродвигун; тягова акумуляторна батарея