Самохідне шасі з переднім поворотним мостом - Байцур, Максим Вячеславович; Кириченко, Ігор Георгійович; Бобошко, Олександр Андрійович; Єгоров, Павло Анатолійович; Закапко, Олександр Григорович; Подригало, Михайло Абович; Разарьонов, Леонід Володимирович; Холодов, Михайло Павлович; Біша, Владислав Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Самохідне шасі складається з силового блока з ведучими колесами і рами, до переднього бруса якої через вертикальний вал і горизонтальний циліндричний шарнір приєднано поворотний міст, що має свободу кругового переміщення на 180° і привід через двоплечий поворотний важіль і вертикальний вал від силових гідроциліндрів. В кінематичному ланцюзі між двоплечим поворотним важелем і вертикальним валом встановлена зубчаста пара; причому шестірня встановлена на вертикальному валу, а колесо - на валу двоплечего важеля. При цьому на вертикальному валу встановлено важіль, з'єднаний шарнірно з додатковим силовим гідроциліндром. Пропонована корисна модель належить до сільськогосподарських тракторів і може бути використана в самохідних шасі для управління поворотом під час руху, забезпечення повороту на місці навколо одного із задніх коліс і повороту на 180° переднього направляючого моста при механізованому навішуванні сільгоспмашин і знарядь в міжосьовий простір.
Keywords: самохідне шасі; сільськогосподарські трактори