Підвищення ефективності експлуатації поворотної транспортно-завантажувальної машини вантажопідйомністю 2 т - Дорофєєв, Андрій Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
За допомогою мульдозавалювальної машини, оснащеної навісним інструментом, здійснюються операції завантаження печей сировиною, а також перемішування, знімання шлаку та чищення печей. Об’єкт дослідження – робочий процес мульдозавалювальної машини при транспортуванні та вивантаження вантажу. Мета роботи – підвищення ефективності експлуатації мульдозавалювальної машини за рахунок збільшення вантажопідйомності та швидкості механізму обертання хобота. На підставі проведеного аналізу конструкцій машин для завантаження металургійних печей запропоновано і обґрунтовано варіант модернізації існуючої підлогової поворотної мульдозавалювальної машини з метою підвищення її продуктивності. Проведені розрахунки та підібрано елементи приводів механізмів обертання та гойдання хоботу, розраховані на міцність модернізовані елементи металоконструкції. Розраховано економічний ефект від використання крану. Розглянуто питання охорони праці при експлуатації крану та безпеки при НС.
Keywords: мульдозавалювальна машина; хобот; вантажопідйомість; розрахунок на міцність; механізм гойдання; продуктивність; охорона праці