Оцінка ефективності функціонування і розвитку підприємств пасажирського транспорту - Гудкова, В. П. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В сучасних умовах господарювання в наслідок збитковості значної частки пасажирських перевезень економічна діяльність багатьох підприємств пасажирського транспорту характеризується низьким рівнем ефективності. Необхідність забезпечення на підприємствах галузі можливостей самофінансування і саморозвитку вимагає зміни умов їхнього господарювання. Дослідження можливих варіантів зміни умов господарювання підприємств пасажирського транспорту вимагає побудови системи показників оцінки соціальної-економічної ефективності кожної з альтернатив. З урахуванням тенденцій суспільного розвитку було запропоновано чотири узагальнених (композиційних) сценарії, розкрито зміст, охарактеризовано механізм дії та визначено наслідки реалізації кожного з них. Виходячи з необхідності задоволення різних суспільних інтересів та в наслідок відмінності цілей в оцінці результатів діяльності підприємств пасажирського транспорту, для окремих суб’єктів ринку транспортного обслуговування населення були виявлені основні ефекти та сформовані підсистеми показників ефективності, утворюючих загальну систему оцінки. Для досягнення мети дослідження було використано загальнонаукові, спеціальні і міждисциплінарні методи та прийоми теоретичного пізнання, зокрема семантичний та логічний аналіз для визначення змісту понять соціальної та економічної ефективності, аналіз і синтез для узагальнення сценаріїв майбутнього функціонування і розвитку підприємств пасажирського транспорту, абстрагування та систематизації для встанов- 63 лення ключових оціночних показників, спеціальні – графічний та табличний методи, елементи системного аналізу для інтерпретації значень множини показників соціально-економічної ефективності. Запропонована система оцінки, сформована з сукупності ключових показників ефективності, дозволяє урахувати економічні інтереси зацікавлених сторін, виявити рівень соціальної корисності пасажирських перевезень та є інструментом вимірювання ступеня досягнення поставлених цілей при виборі умов функціонування та сценарію розвитку підприємств пасажирського транспорту.
Keywords: пасажирські перевезення; підприємства пасажирського транспорту; оцінка; ефект; ефективність; 338.242:656.072