Ефективність стратегічного управління товарними запасами на торговому підприємстві - Огієнко, С. О.; Гуща, М. С.; Ogienko, Svitlana; Gushcha, Mykola (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
В даній статті розглядається проблематика стратегічного управління товарними запасами на торговому підприємстві. На сьогоднішній день специфіка господарських відносин сприяє модернізації як самої системи економічних відносин так і організаційних форм її управління. Пошук нових підходів до управління організацією, персоналом, ефективних методів ведення торгівлі є важливим елементом для конкурентоспроможності будь-якого підприємства незалежно від сектору економіки. Сьогодні результати торгової діяльності підприємств, в першу чергу, залежать від ефективного використання ринкових механізмів управління, інновацій в системі логістичного управління, якісного задоволення потреб споживачів та стабільного розвитку підприємницької діяльності. Оскільки запаси на торгівельному підприємстві є найбільш вагомою частиною активів підприємства та займають особливе місце в складі майна. Успішне та ефективне управління запасами дозволить підприємству збільшити товарообіг та зменшити витрати. Основна мета статті на основі діяльності торгівельного підприємства дослідити теоретичні основи та особливості управління запасами, а також встановити основні перспективні шляхи підвищення ефективності стратегічного управління запасами. Предмет – сукупність господарських відносин, що виникають в процесі управління запасами на торговому підприємстві. В ході дослідження було використано широкий спектр сучасних методів дослідження – якісний та кількісний аналіз, метод прямих підрахунків, аналітичний, соціальний та ін. Особливу увагу приділено аналізу факторів впливу на ефективне стратегічне управління товарними запасами на торговому підприємстві. Практична значимість рекомендацій базується в автоматизації управління запасами та складської діяльності, зменшення логістичних витрат шляхом використання логістичного аутсорсингу. Особливістю роботи є те, що вона виконана на прикладі ТОВ «Завод Кобзаренка». Тому запропоновані пропозиції конкретні, обґрунтовані, ефективні і можуть бути упроваджені не тільки на даному підприємстві, але і на інших споріднених підприємствах, що додає роботі яскраво виражену практичну спрямованість.
The effectiveness of strategic inventory management at trade enterprise
Keywords: стратегія; товарні запаси; управління; політика управління запасами; ефективність управління; strategy; inventory; management; policy management inventory management efficiency; 005.921:339.144