Удосконалення та розвиток лабораторного спектру визначення та аналізу рівня шуму дорожніх транспортних засобів - Колтунов, Микола Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Актуальність роботи. Гальмівна система автомобіля – одна з найбільш важливих систем, що забезпечують безпеку руху. Тому ефективна діагностика будь-яких несправностей, що виникають у цій системі, підвищує безпеку автотранспорту. Використання шуму та вібрації в якості діагностичних параметрів дозволяє отримати достатній об’єм даних для проведення аналізу та подальшого визначення несправності у гальмівних механізмах. Мета роботи – розробити комплекс діагностичного обладнання, що здатний вимірювати та проводити аналіз шуму та вібрації, створюваних несправними гальмівними механізмами. Предмет дослідження – процедура використання комплексу діагностичного обладнання, призначеного для вимірювання шуму та вібрації у гальмівних механізмах легкових автомобілів. Об’єкт дослідження – шум та вібрація, що виникають у несправних гальмівних механізмах. Методи дослідження – аналіз основних характеристик несправних гальмівних механізмів, розробка методів діагностування та діагностичного обладнання, аналіз отриманих з автомобіля даних. Задачі роботи: 1 Проаналізувати особливості та характеристики несправностей; 2 Розробити методику використання шуму та вібрації для визначення несправностей; 3 Визначити етапи та вимоги процесу вимірювань; 4 Розробити конструкцію комплексу вимірювання та процедуру аналізу даних; 5 Провести дослідження ефективності використання розроблюваного комплексу, порівняння з аналогами.
Keywords: ГАЛЬМІВНИЙ МЕХАНІЗМ; СУПОРТ; ГАЛЬМІВНІ КОЛОДКИ; ШУМ; ЧАСТОТНИЙ СПЕКТР; ВІБРОПРИСКОРЕННЯ; ЦИФРОВИЙ АКСЕЛЕРОМЕТР; ШВИДКЕ ПЕРЕТВОРЕННЯ ФУР’Є; FFT; ПЕРЕВІРКА ГАЛЬМ