Енергетичний портрет конструктивної системи як критерій варіантного проєктування - Шмуклер, Валерій Самуїлович; Вознюк, Леонід Іванович; Бережна, Катерина Вікторівна; Shmukler, Valeriy S.; Vozniuk, Leonid I.; Berezhna, Kateryna V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Запропоновано використання енергетичного аналізу для опису особливостей деформування конструктивної системи, вказано критерії, які покладені в основу ВЕО-методу, що дозволяє виконувати інженерну оцінку якості запроєктованих несучих конструкцій. Для реалізації цього підходу виконано розрахунки трьох варіантів надбудови існуючої п'ятиповерхової споруди, яка виконана із збірного залізобетонного каркаса серії ИИ-22…ИИ-24. Як варіанти надбудови прийнято монолітний залізобетонний каркас, металевий рамний каркас, а також металевий каркас із перекриттям та покриттям сталезалізобетонною структурою нового типу. Досліджено включення у роботу зв'язків зсуву, що об'єднують верхній пояс структури із залізобетонною плитою. На основі розрахунків подано результати порівняння каркасів із різними варіантами надбудови. Представлено зіставлення полів щільності потенціальної енергії деформації у залізобетонних плитах варіантів надбудов при дії рівномірно розподіленого навантаження. Результати порівняння отриманих техніко-економічних показників для прийнятих варіантів визначили сформульовані висновки.
Energy portrait of the structural system as a criteria for option design
Keywords: енергетичний портрет; конструктивна система; щільність потенціальної енергії деформації; варіантне проєктування; BEO-метод; energy portrait; structural system; potential energy density of deformation; variant design; BEO method; 624.9; 10.30977/BUL.2219-5548.2022.98.0.136