Дослідження ринку страхування життя в Україні в умовах євроінтеграції - Стешенко, О. Д.; Гамора, В. О.; Стешенко, Е. Д.; Гамора, В. А.; Steshenko, O.; Gamora, V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Метою є аналіз сучасного стану ринку страхування життя та обґрунтування факторів, що впливають на його розвиток в умовах євроінтеграції. Методика дослідження: метод логічного узагальнення та синтезу – для дослідження теоретико-методологічних основ розвитку ринку страхування життя; системного аналізу – для визначення факторів, що впливають на розвиток вітчизняного ринку страхування життя, для виявлення основних проблем, що стримують його розвиток в умовах євроінтеграції та розроблення комплексної системи заходів націлених на їх вирішення; метод математичної статистики – для виявлення тенденцій та закономірностей в зміні показників, що аналізуються, обґрунтування отриманих результатів. Результати дослідження: розглянуто сутність страхування життя, його значимість для громадян України в забезпеченні їх добробуту. На основі аналізу основних показників розвитку ринку страхування життя висвітлено як позитивні, так і негативні фактори, які негативно впливають на розвиток ринку страхування життя в Україні. Визначено попит населення на страхування життя в Україні. Розглянуто динаміку розвитку страхування життя в Україні протягом періоду дослідження. Проаналізовано динаміку та структуру страхових премій та страхових виплат за основними видами страхування життя. Вивчення практичного досвіду діяльності страхових компаній дозволило визначити основні напрями подальшого розвитку вітчизняного ринку страхування життя в умовах євроінтеграції. Наукова новизна: виявлено ключові фактори, що 217 впливають на розвиток українського ринку страхування життя в умовах євроінтеграції. Практична значущість: Результати дослідження можуть бути використані страховиками та страховими посередниками, а також їх об’єднаннями для покращення показників їх діяльності.
Исследование рынка страхования жизни в Украине в условиях евроинтеграции
Research of the life insurance market in Ukraine in the conditions of european integration
Keywords: страхування життя; страховий ринок; ринок страхування життя; соціальний захист; страхові премії; страхові виплати; страхование жизни; страховой рынок; рынок страхования жизни; социальная защита; страховые премии; страховые выплаты; life insurance; insurance market; life insurance market; social protection; insurance premiums; insurance payments; 368:911; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.23.0.210