Оцінка впливу містоутворюючого підприємства на економіку міста - Швець, Н. В.; Бродський, О. Л. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В статті розкриваються актуальні для України питання аналізу впливу містоутворюючих підприємств на економіку міст з вузько профільною діяльністю. Мета статті полягає у визначенні з урахуванням сучасних умов напрямів впливу містоутворюючого підприємства на економіку міста та оцінюванні ступеня такого впливу на конкретному прикладі. Методологічною основою дослідження стали праці вітчизняних і зарубіжних учених-економістів у галузі управління територіальною економікою. У процесі дослідження використані методи логічного, статистичного, економічного аналізу та графічний метод представлення інформації. В результаті вивчення останніх публікацій за темою статті було зроблено висновок, що вирішення проблем розвитку малих і середніх міст неможливе без проведення аналізу впливу на їх економіку діяльності містоутворюючих підприємств, що в свою чергу потребує уточнення показників та методики проведення такого аналізу. Об'єктами дослідження в роботі стали м. Сєвєродонецьк Луганської області та ПрАТ «Сєвєродонецьке об'єднання «Азот». В роботі запропоновано проводити аналіз впливу містоутворюючого підприємства на економіку міста за показниками, які характеризують кількісний склад економіки міста, відображають внесок такого підприємства в процес відтворення сукупного продукту на рівні міста та показники оцінки впливу на міський бюджет. При цьому звертається увага на те, що такий вплив здійснюється як безпосередньо (прямо), так і опосередковано (непрямо) і його повна оцінка повинна враховувати наявні мультиплікаційні ефекти. Оцінка показників об’єктів дослідження показала, що м. Сєвєродонецьк не є мономістом, а може бути класифіковане як місто з чітко виразним домінуючим профілем діяльності, вплив Сєвєродонецького об’єднання «Азот» на економіку міста визначено як значний.
Keywords: монопрофільне місто; економіка міста; містоутворююче підприємство; міський бюджет; оцінка впливу; 332.012.2:330.101.5(477)