Формування дослідницьких інфраструктур як інструмент правового регулювання екологічних відносин в Україні - Макаров, Михайло В’ячеславович; Makarov, Mykhailo (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2025)
Наукова доповідь присвячена аналізу формування дослідницьких інфраструктур в Україні як ефективного інструменту правового регулювання екологічних відносин. Розглянуто роль інфраструктур у зборі, обробці та аналізі екологічних даних, що дозволяє забезпечувати дотримання законодавства, впровадження стандартів сталого розвитку та оптимізацію використання природних ресурсів. Наведено приклади впровадження дослідницьких інфраструктур у різних галузях економіки та зазначено їх економічну ефективність. Проаналізовано нормативно-правові акти України, які регулюють функціонування інфраструктур та контроль за станом довкілля.
Formation of research infrastructures as a tool for legal regulation of environmental relations in Ukraine
Keywords: дослідницькі інфраструктури; правове регулювання; екологічні відносини; сталий розвиток; законодавчі акти; економічна ефективність; research infrastructures; legal regulation; environmental relations; sustainable development; legislative acts; economic efficiency; 10.37772/978-617-7806-65-2