Аналіз сучасного стану та перспективи розвитку кемпінгів у Харківському регіоні - Рябєв, А. А.; Баландіна, І. С.; Ryabev, Anton; Balandina, Iryna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
В статті розглядаються проблем розвитку кемпінгів у Харківському регіоні. Основною проблемою, що стримує розвиток кемпінгів є відсутність необхідної інфраструктури, що зможе забезпечити їх заповнення. При цьому необхідно відмітити, що у 2012 році кемпінги набули популярність у зв’язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу. Однак, попит на кемпінги виявився тимчасовим, що негативно відбилось на прибутковості не лише самих кемпінгів, але й на прибутковості міста та області. У силу специфіки своєї природи кемпінги мають не тільки прямий економічний вплив на розвиток країни та регіонів, але й істотний вплив на розвиток взаємопов'язаних галузей: транспорт і зв'язок, будівництво, тощо. І ось тут стає важливим питання створення відповідної інфраструктури та використання великого туристського потенціалу Харківщини, який при правильному використанні може забезпечити поштовх до швидкого розвитку кемпінгів не лише Харківської області, але й в Україні взагалі. З тієї точки зору отримають поштовх зелений та сільській туризм, будуть запитані історичні, культурні, природні та інші об’єкти, що зазвичай викликають інтерес у туристів. Також слід ураховувати необхідність просування всієї туристської дестінації, в якої вони знаходяться, що дозволить створити умови для подальшого формування туристського кластеру навколо кемпінгу та існуючих поряд з ним туристських ресурсів. Таким чином можливо зазначити, що створення кемпінгів у поєднані з туристськими ресурсами може здійснити позитивний вплив на розвиток туризму як в окремо взятому місті Харківської області, так і в усієї області з включенням в цей процес самого міста.
The analysis of the current state and development prospects of campings in the Kharkiv region
Keywords: кемпінг; туристсько-рекреаційна діяльність; економічні ресурси; маркетингові ресурси; транспортні ресурси; природний потенціал; історико-культурний потенціал; camping; economic resources; tourism and recreational activities; transportation resources; marketing resources; natural potential; historical and cultural potential; 338.48