Моделі й алгоритми структурної оптимізації інфокомунікаційних мереж, орієнтовані на прикладні сервіси - Ісмаїлов, Ісмаіл (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження: Процес функціонування інфокомунікаційних мереж (ІКМ) в умовах надання різнорідних прикладних сервісів (мультимедіа, IoT, хмарні обчислення тощо). Предмет дослідження: Математичні моделі, методи та алгоритми структурної оптимізації топології та ресурсів мережі для забезпечення вимог якості обслуговування (QoS/QoE) прикладних сервісів. Мета роботи: Підвищення ефективності функціонування інфокомунікаційної мережі шляхом розробки моделей та алгоритмів структурної оптимізації, які дозволяють динамічно адаптувати мережеву інфраструктуру під специфічні вимоги трафіку прикладних сервісів. Методи дослідження: 1. Теорія графів: для формального опису структури мережі та топологічної оптимізації. 2. Теорія масового обслуговування: для моделювання потоків трафіку від прикладних сервісів та оцінки затримок. 3. Методи оптимізації (лінійне програмування або евристичні алгоритми): для вирішення багатокритеріальних задач розподілу ресурсів. 4. Імітаційне моделювання: для перевірки адекватності розроблених моделей та проведення експериментів. 5. Об'єктно-орієнтоване програмування: для програмної реалізації системи моделювання.
Keywords: інфокомунікаційні мережі; структурна оптимізація; генетичний алгоритм; прикладні сервіси; якість облсуговування; програмно-конфігуровані; мережі