Проектування пролітного крану коробчастого перетину - Бондаренко, Дар'я Геннадіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В дипломному проекті виконано проектування пролітного крану коробчастого перетину. Проведено аналіз існуючих конструкцій пролітних кранів, у результаті порівняні переваги і недоліки кранів фермового і коробчастого перерізу: В проекті було виконано розрахунки кранових механізмів з необхідними перевірками та обрано відповідні вузли і елементи. Об’єкт проектування є пролітний кран коробчастого перетину. Мета проекту – проектування двобалкового козлового крану з заміною стандартних механізмів для підвищення ефективності експлуатації. Методи дослідження – аналіз, розрахунки та порівняння. У дипломі розглянуто питання, які пов’язані із розрахунком і вибором основних механізмів козлового крану. Також наведено особливості ремонту козлового крану. Розраховано собівартість машино-години роботи пролітного крану. Розглянуто питання охорони праці та безпеки при НС під час його експлуатації.
Keywords: пролітний кран; вантажопідйомність; механізми вантаж; собівартість; охорона праці