Моделювання інтенсивності руху пасажирського автотранспорту на мережі автомобільних доріг загального користування у міжміському сполученні - Мясоєдов, Ілля Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Розглянуто підхід до формування вхідної інформації для планування транспортних систем на основі апріорних моделей розрахунку матриць кореспонденцій (МК). Основним фактором вибору виступає відстань пересування пасажирів, що особливо важливо для міжміських перевезень. Як базову модель обрано гравітаційну, оскільки вона є поширеною, ефективною та відносно простою у розрахунках. Методика формування попиту базується на стандартній чотирьохетапній процедурі моделювання транспортних систем. Моделювання виконано для трьох класів транспортних засобів (малі, середні, великі). Початкові результати показали значну розбіжність між теоретичними та емпіричними даними (похибка 57,7 %, коефіцієнт кореляції 0,25). Після калібрування параметрів гравітаційної моделі досягнуто високу точність результатів – середня помилка близько 3 % і коефіцієнт кореляції становить 0,99.
Keywords: інтенсивність руху; моделювання; пасажирський транспорт; транспортні потоки; PTV VISUM