Оцінка пасивної безпеки легкового транспортного засобу - Гармаш, Тарас Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою дослідження є оцінка зміни геометричних параметрів кузова транспортного засобу при його руйнуванні у випадку дорожньо - транспортної пригоді. Об'єктом дослідження є процес деформації кузова легкового транспортного засобу. Предметом дослідження є зміна технічних характеристик системи пасивної безпеки транспортного засобу. Враховуючи велику кількість постраждалих і розміри матеріального збитку, що наноситься транспортними засобами при ДТП, кожна виробнича компанія приділяє велику увагу удосконаленням кузова і елементів транспортного засобу, щоб поліпшити його пасивну безпеку. В результаті аналізу літературних і Інтернет – джерел, у дослідженні виконано аналіз деформації кузова транспортного засобу під час зіткнення і проведено експериментальне дослідження деформації кузова транспортного засобу. Отримані данні дозволяють визначити які сили, прискорення, деформації відбуваються при зіткненні. Приведено особливості технічного обслуговування системи пасивної безпеки транспортного засобу.
Keywords: транспортний засіб; пасивна безпека; модулювання; краш-тест; метод скінчених єлементів; деформація; технічне обслуговування