Удосконалення методики діагностування тягових властивостей легкових автомобілів на роликовому стенді - Чайка, Олексій Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження. Процес взаємодії автомобіля з роликовим стендом. Предмет дослідження. Закономірності зміни функціональних якостей тягового стенду від розташування опорних роликів. Методи дослідження. У роботі використані теоретичні методи математичного моделювання, рішення і аналізу рівнянь механіки. Мета дослідження – удосконалення методів діагностування технічного стану автомобілів на стендах тягово-економічних якостей. Для досягнення поставленої мети вирішені наступні задачі: - виконано аналіз засобів оцінки показників тягово-швидкісних властивостей і паливної економічності автомобілів; - розраховані значення тягової сили та нормативних реакцій для тягових стендів при різних розташуваннях роликів; - удосконалена методика розрахунку навантажувально-приводного пристрою стенду; - розроблена кінетостатична модель взаємодії коліс автомобіля з повноопорним стендом при тягових випробуваннях; - запропоновано ескізний проект повноопорного тягового стенда. Результати кваліфікаційної роботи можуть використовуватися в подальших дослідженнях взаємодії автомобіля зі стендом при тягових випробуваннях і при розробці та проектуванні зон діагностики для СТО.
Keywords: роликовий стенд; тягові випробування; взаємодія колеса з роликами; зона діагностування