Спосіб координованого управління світлофорними об'єктами - Денисенко, Олег Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Винахід належить до систем регулювання дорожнього руху. Спосіб координованого управління світлофорними об'єктами заснований на скануванні трьома гостроспрямованими лазерними променями зони кожного перехрестя конусним видом розгортки, що дозволяє чітко визначити момент в'їзду, швидкість, уповільнення (прискорення), довжину, тип, кількість і послідовність транспортних засобів, що реально в'їхали в першу і другу контрольовані зони по кожній смузі руху за період вимірювань. Одночасно за результатами сканування перерізів у середині кожного перегону визначають середню швидкість руху груп транспортних засобів, їх кількість у групі, інтервали руху та смуги часу груп, за якими розраховується графік координації по усій магістралі. Потім визначають необхідний час роз'їзду реальних черг по кожній смузі перегону і по максимально можливому часу роз'їзду по смугах двох підходів визначають час зміщення початку наступної фази для звільнення смуг на момент підходу груп до перехрестя. Час дії основних тактів для другорядних підходів до перехресть визначають на моменти їх початку за максимально можливою чергою серед смуг відповідних підходів. За різницею звісного значення циклу та часу дії основного такту для другорядних підходів визначають резерв часу для лівоповоротних потоків з магістралі для кожного перехрестя та можливість максимального зміщення між собою смуг часу груп для зустрічних потоків по магістралі. Ефективність координованого управління визначають за коефіцієнтом беззупинного проїзду по мережі перехресть. Одночасно корегують значення швидкості руху транспортних засобів по магістралі у другій половині кожного перегону для забезпечення підходу груп транспортних засобів до перехрестя на момент звільнення смуг від попередніх черг. Технічним результатом є підвищення точності та розширення функціональних можливостей способу.
Keywords: системи регулювання дорожнього руху; магістраль; транспортні засоби