Удосконалення організації перевезень будівельних вантажів рухомим складом ТОВ“ Шторм - Медведєв, Роман Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єктом дослідження є процес перевезення будівельних вантажів. Предметом дослідження є вплив технології перевезення будівельних вантажів на якість та витрати по наданню послуг. Мета роботи – удосконалення організації вантажних перевезень будівельних вантажів в міському сполученні рухомим складом ТОВ «Шторм» за рахунок вибору раціональної технології перевезення. Метод дослідження – аналітичний. Проведено маршрутизацію перевезень: складені нові розвізні маршрути. Нова схема маршрутизації виявилась більш раціональною, ніж існуючий варіант перевезення (зменшився пробіг на маршрутах). Провели аналіз марок рухомого складу, а саме розрахували собівартість перевезення та годинну продуктивність. В результаті отримали, що більш доцільніше використовувати КрАЗ – 6510 так, так як дана марка має найнижчу собівартість транспортування та найвищу годинну продуктивність роботи. Визначена потреба в навантажувально-розвантажувальних механізмах та проведено узгодження роботи пункту навантаження автомобілів та автомобілів. Економічний ефект було отримано шляхом порівняння експлуатаційних витрат підприємства при використанні різних марок рухомого складу, ефект склав 391291,7 грн за рік. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по перевезенню піску у містах України.
Keywords: маршрути перевезень; рухомий склад; витрати за кілометр; навантаження; узгодження; ефективність