Оцінка закономірностей зміни часу простою транспортних засобів громадського користування на зупиночних пунктах у місті Харків - Даниленко, Альона Віталіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню часу простою маршрутних транспортних засобів під час посадки та висадки пасажирів на міських зупиночних пунктах. Метою роботи є встановлення статистичних закономірностей розподілу часу простою та оцінка можливості використання отриманих характеристик у транспортному моделюванні. У роботі виконано аналіз наукових підходів, проведено натурні обстеження та обробку експериментальних даних із застосуванням методів математичної статистики, зокрема критеріїв Колмогорова–Смірнова та хі-квадрат Пірсона. За результатами дослідження встановлено, що час простою автобусів, тролейбусів і об’єднаного масиву даних найкраще описується гамма-розподілом з достатнім рівнем статистичної значущості. Отримані середні значення часу простою використано при моделюванні пасажиропотоків на прикладі міста Біла Церква, що дозволило підвищити точність розрахунків маршрутної мережі та підтвердити практичну доцільність отриманих результатів.
Keywords: закономірність; зупинки; пасажирський транспорт; посадка-висадка пасажира; розподіл; тривалість простою