Вдосконалення системи вибору елементної бази приводу скребкового конвеєра - Іванов, Валентин Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – система приводу скребкового конвеєра та процес вибору елементної бази його автоматизованої системи управління. Мета роботи – підвищення ефективності роботи приводу скребкового конвеєра шляхом удосконалення системи вибору елементної бази керування, що забезпечує підвищення надійності, енергоефективності та адаптивності обладнання до змінних технологічних умов. Метод дослідження – аналітично-графічний, математичне моделювання, структурний аналіз та техніко-економічне порівняння варіантів елементної бази. В роботі обґрунтовано комплексний підхід до вдосконалення системи вибору елементної бази приводу скребкового конвеєра на основі адаптивного управління, що включає розробку математичних моделей вибору оптичних датчиків, частотних перетворювачів і промислових контролерів. Розроблено структурну схему адаптивної системи управління приводом, створено математичні моделі вибору елементної бази та виконано їх комп’ютерне моделювання у середовищах Proteus і MATLAB/Simulink. У роботі в повному обсязі виконані всі необхідні розділи, проведено аналіз, моделювання та техніко-економічне обґрунтування результатів, що підтверджує ефективність запропонованої системи вибору елементної бази та її переваги перед існуючими рішеннями.
Keywords: скребковий конвеєр; привід; система управління; елементна база; моделювання; економічна ефективність