Інструменти планування у забезпеченні економічної ефективності підприємства - Колеснік, Ельвіра Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра: 56 с., 19 табл., 20 джерел. ПЛАНУВАННЯ, ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ, СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ, ІНСТРУМЕНТИ ПЛАНУВАННЯ. Об’єктом дослідження виступає діяльність АТ «ХПАС» – одного з провідних підприємств у сфері пасажирських перевезень Харківського регіону. Метою роботи є вдосконалення теоретичних знань і розробка практичних рекомендацій щодо антикризового управління на підприємстві. Предметом є система планування підприємства та її вплив на економічну ефективність. У процесі дослідження були використані методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції, порівняльний та системний підхід, економіко-статистичні методи для обробки даних, графічний метод для наочного представлення результатів, а також методи експертних оцінок для формування практичних рекомендацій. Застосування цих методів дозволило всебічно розкрити тему, обґрунтувати висновки та забезпечити наукову достовірність отриманих результатів. У дослідженні проаналізовано теоретичні основи планування в управлінні підприємством, визначено суть і класифікацію інструментів планування. На прикладі АТ «ХПАС» розглянуто вплив планових рішень на економічну ефективність. Виявлено ключові проблеми системи планування та розроблено практичні рекомендації щодо її вдосконалення. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропоновані заходи щодо вдосконалення інструментів стратегічного, тактичного та оперативного планування можуть бути безпосередньо використані в управлінській діяльності АТ «ХПАС» для покращення точності прогнозів, оптимізації ресурсів, підвищення оперативності ухвалення рішень та зростання загальної економічної ефективності підприємства.
Keywords: планування; економічна ефективність; система управління; інструменти планування