Розробка композитних жаростійких покриттів для деталей газотурбінних двигунів - Юрьєв, Антон Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження плазмові покриття з підвищенними якісними характеристиками для термонапружених деталей двигунів. Предмет дослідження – розроблення нових жаростійких порошкових матеріалів для нанесення плазмових покриттів на деталі двигунів транспортних засобів. Мета роботи – визначити характеристики порошкового матеріалу жаростійкого плазмового покриття для збільшення міжремонтного ресурсу термонапружених деталей двигунів. Методи дослідження базуються на основних положеннях теорії матеріалознавства про структурний і фазовий склад матеріалів, перетворення при нагріванні та охолодженні. Оцінювання властивостей матеріалів виконували з використанням методів механічних досліджень, металографічного і структурного аналізів. В дипломній роботі був проведений аналіз порошкових матеріалів з метою одержання жаростійких покриттів. Були проведені дослідження і порівняння отриманих властивостей покриття Al2O3*Cr2O3 з властивостями покриття 30% Ni + ZrO2*CaO. Для вибору жаростійкого покриття опиралися на дослідження наступних властивостей: жаростійкість, міцність з’єднання покриття з основним матеріалом; мікротвердість покриттів; пористість. Проведені дослідження показали, що покриття Al2O3*Cr2O3 має кращі властивості у порівнянні з покриттям 30% Ni + ZrO2*CaO. Розроблене жаростійке покриття рекомендоване до впровадження у виробництво на машиноремонтному підприємстві ЦАРЗ (м. Харків).
Keywords: плазмове покриття; структурний склад; фазовий склад; адгезія; зміцнення; мікротвердість покриття; жаростійкість; пористість; міцність з’єднання