Нормування витрати палива в умовах експлуатації на прикладі легкових автомобілів VW - Лисенко, В'ячеслав Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт дослідження. Процес споживання витрати палива на автомобілі в умовах дорозі та процес вимірювання витрати палива на імітаційному обладнанні. Мета дослідження – підвищення паливної економічності автомобіля в умовах експлуатації за рахунок визначення обґрунтованих норм споживання палива методами математичного моделювання та експериментального дослідження на імітаційному стенді з біговими барабанами. Методи дослідження: математичне моделювання витрати палива, імітаційних моделювання умов експлуатації на стенді з біговими барабанами. Методами математичного та імітаційного моделювання досліджуються фактори, що впливають на витрату палива. За результатами моделювання було одержані графічні залежності норми витрати палива бензинового та дизельного легкових автомобілів. Проведено аналіз стендів з біговими барабанами, які дозволяють імітувати умови навантаження такі як на дорозі. Запропоновано проект лабораторії для визначення норм витрати палива експериментальним шляхом. Розроблено заходи з охорони праці у лабораторії та виконано техніко-економічна оцінка доцільності створення такої лабораторії.
Keywords: автомобіль; паливна система; обладнання; математичне моделювання; нормування палива; стенд с біговими барабанами; витрата палива