Підвищення ефективності системи управління персоналом вітчизняних підприємств - Мирошниченко, Ю. В.; Молчанова, Т. С.; Miroshnichenko, Yuriy; Molchanova, Tetiana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У даній статті розглянуто сутність і значення системи управління персоналом підприємства та шляхи підвищення її ефективності. Визначено місце принципів формування системи управління серед загальних принципів менеджменту. У статті наведено різні аспекти управління персоналом, які існують на сучасних підприємствах. Розглянуті існуючі теоретичні підходи розуміння та трактування поняття «управління персоналом». Визначені умови, за яких забезпечується ефективне функціонування системи управління персоналом та виявлено основні актуальні принципи формування. На думку авторів управління персоналом як багатогранне та складне поняття повинно розглядатися насамперед на основі системного підходу, який виражається через побудову комплексу взаємопов’язаних підсистем, які направлені на вирішення тактичних та стратегічних проблем управління, досягнення мети організації та побудови ефективної концепції управління, яка направлена на створення, планування та контроль за системою управлінням персоналом. Проведено аналіз японської та американської моделей управління персоналом та виділення їх ключових ознак. Запропоновано комплексну систему ефективного управління персоналом з урахуванням особливостей менталітету в Україні, яка основана на симбіозі японської та американської моделей. Вона одночасно включає в себе індивідуалізм та моральний стан.
Improving the effectiveness of human resource management system in domestic enterprises
Keywords: людські ресурси; система управління персоналом; моделі управління персоналом; мотивація; human resources; HR Management system; models of HR Management; motivation; 331.108.37