Підвищення ефективності малогабаритного навантажувача розробкою змінного робочого обладнання - Усіченко, Михайло Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – малогабаритний колісний навантажувач та його робоче обладнання. Мета роботи – підвищення експлуатаційної ефективності та універсальності малогабаритного навантажувача шляхом створення та обґрунтування конструкції змінного робочого обладнання, придатного для різних типів вантажно-розвантажувальних операцій. Методи дослідження – 3D-моделювання конструктивних елементів у SOLIDWORKS 2025; Інженерний аналіз методом скінченних елементів (МКЕ) у програмному середовищі ANSYS для визначення напружено-деформованого стану конструкції; Порівняльний аналіз існуючого обладнання та розрахунок основних параметрів; Метод технічного удосконалення та оптимізації конструкції. У магістерській роботі проведено аналіз конструктивних особливостей малогабаритних навантажувачів та їхнього робочого обладнання. Встановлено, що традиційні ковші та вилкові навантажувачі не забезпечують достатньої універсальності при виконанні різноманітних технологічних операцій на обмежених будівельних або виробничих майданчиках. З метою підвищення функціональних можливостей було запропоновано та розроблено конструкцію змінного робочого обладнання, яке дозволяє швидко адаптувати навантажувач до різних умов роботи. Конструкторські розробки виконані у середовищі SOLIDWORKS 2025, де було створено тривимірну модель, опрацьовано кінематичні зв’язки, габаритні та масові параметри, а також перевірено можливість інтеграції обладнання зі штатною навісною системою машини.
Keywords: міні-навантажувач; робоче обладнання екскаватора; бортова система повороту; SOLIDWORKS 2025; ANSYS 2025; міцність; метод кінцевих елементів