Виявлення застарілих коментарів у програмних кодах систем інформаційного забезпечення транспортної логістики - Гладких, Даніїл Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Розроблено інструмент для виявлення застарілих коментарів у вигляді плагіну для IntelliJ IDEA. Плагін використовує механізм інспекцій та IntelliJ Platform для отримання інформації з методів з коментарями, яка подається на вхід глибокої нейронної мережі, навченої для виявлення застарілих коментарів. Застарілі коментарі підсвічуються в коді, привертаючи увагу розробника. З метою подальшого покращення якості моделей було розроблено інструмент для збирання та автоматичної розмітки прикладів для завдання виявлення застарілих коментарів. Інструмент також використовує переваги IntelliJ Platform і, крім необхідної інформації про методи з коментарями, збирає додаткову (інформацію про рефакторинги, метрики схожості для векторних уявлень тощо). Розроблено метод ручної розмітки даних для виявлення застарілих коментарів, що використовує краудсорсинг. Для цього створено інтерфейс, інструкції, контрольні та навчальні завдання. В результаті експерименту розмічено 1000 прикладів та задіяно кілька тисяч користувачів.
Keywords: векторна семантика; машинне навчання; Headless Plugin; PostProcessing; Deep JIT