Модернізація екскаватора третьої розмірної групи - Височин, Олексій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломному проекті розглянуто питання проектування обладнання на базі екскаватора з ємністю ковша до 0,5 м3. Об’єкт розробки – обладнання гусеничного екскаватора. Метод розробки - аналітично-графічний. Виконано основних параметрів екскаватора, розрахунок параметрів робочого обладнання. Розроблено прилад для контролю стану робочих рідин гідроприводів будівельних та дорожніх машин. Зокрема, Розроблено кінематичну схему приладу. Виконано розрахунки механізму підйому опускання платформи, привод валу підшипника, привод механізму прокачування робочої рідини через підшипник, визначено розподіл навантаження у підшипниковому вузлі, розрахунок елементів важільного механізму, розроблено алгоритм роботи приладу та рекомендацій до його використання. Розроблено креслення щодо елементів конструкції екскаватора та приладу для контролю стану робочих рідин гідроприводів. Виконано розрахунки очікуваного економічного ефекту від впровадження приладу для контролю стану робочої рідини гідросистем БДМ. В розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» виконано розрахунки стійкості екскаватора.
Keywords: стріла; рукоять; ковш; гідроциіндр