Моделі проектування інтелектуальної системи керування термінальними операціями - Сердюк, Оксана Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Розглядається задача проектування інтелектуальної системи керування термінальними операціями. Задача сучасного терміналу − ефективне керування вантажем, підвищення інтенсивної експлуатації, моніторинг та прогнозування термінальних операцій. Це завдання може бути вирішено інтелектуальною системою управління. Об’єкт дослідження – складські термінальні операції. Предмет дослідження - моделі проектування інтелектуальної системи керування термінальними операціями. Метою роботи є підвищення ефективностікерування термінальними операціями за рахунок раціонального вибору елементів інтелектуальної системи. Методи дослідження базуються на аналітичному аналізі, синтезі систем управління складськими об’єктами, на методах прийняття рішення у багатокритеріальній ситуації, методах моделювання роботи систем управління. Виявлено основні вимоги щодо елементної бази інтелектуальної системи керування термінальними операціями. Визначено комплекс операцій та обґрунтовано доцільність проведення на вантажному терміналі з метою підвищення якості логістичного процесу. Розроблено математичні моделі вибору елементної бази та обрано комплект засобів для контролю та моніторингу термінальних операцій. Надано методику порівняння RFID та Barcode систем при термінальних операціях. Проведено техніко-економічне обґрунтування задач дослідження.
Keywords: вантаж; вибір; ефективність; ідентифікація; інтелектуальна система; контролер; машина; модель; проектування; сенсор; термінал