Спосiб визначення пропускної здатностi нерегульованого перехрестя рiвнозначних дорiг - Денисенко, Олег Васильович (My University, 2018)
Винахід належить до систем регулювання дорожнього руху (ДР) і може бути використаний при розробці агрегатної системи засобів управління ДР, АСУ-ДР, а також в системах інформаційного забезпечення завантаження перехресть ВДМ. Спосіб базується на конусному покроковому скануванні одночасно двома вузькоспрямованими лазерними променями інфрачервоного діапазону тимчасово всіх підходів і виходів перехрестя, що дає можливість сформувати вхідні і вихідні межі контрольованих зон (КЗ) та забезпечити визначення комплексу параметрів транспортних потоків (ТП) по кожній смузі руху та пропускну здатність (ПЗ) нерегульованого перехрестя в залежності від результатів сканування. Реалізацію запропонованого способу можна здійснити одним загальним пристроєм, розташованим в зоні перехрестя, який одночасно дає змогу, в разі потреби, визначити також ряд інших параметрів руху ТП. Цей спосіб дає можливість одночасно визначити основні параметри ТП в зоні впливу перехрестя: моменти проїзду транспортними засобами (ТЗ) КЗ та перехрестя в цілому, швидкість, тип, черги ТЗ, інтервали їх руху по всіх смугах, напрямки руху, інтенсивності руху в фізичних та приведених одиницях по кожній смузі, а також значення інтервалів перегину для різноманітних умов руху по смугах другорядних доріг та ПЗ нерегульованого перехрестя.
Keywords: Автомобильный транспорт, безопасность движения; Автомобiльний транспорт. безпека руху