Руйнування сталебетонної балки по контакту сталі й бетону та по похилій тріщині - Петров, А. М.; Синьковська, О. В.; Шептун, С. Ю.; Марченко, М. В.; Ігнатенко, А. В.; Грецький, Д. В.; Пряник, С. П.; Petrov, Anatoliy; Synkovska, Olena; Sheptun, Serhii; Marchenko, Mykhailo; Ihnatenko, Andrii; et al. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є сталебетонна балка. У статті продовжено випробування, внаслідок яких уточнено алгоритм підбору кількості жорстких упорів для балки із сталебетону, навантаженої поперечною зосередженою силою посередині прогону. Роботу присвячено вдосконаленню конструкції сталебетонних балок. Раціональна кількість і розташування жорстких опор дасть змогу заощадити, зокрема зменшити необхідну кількість будівельних матеріалів, і знизити їх вартість унаслідок скорочення витрат праці, пов’язаних з їх виготовленням та експлуатацією.
Destruction of a steel-concrete beam at the contact of steel and concrete and at a sloped crack
Keywords: сталебетонна балка; жорстка опора; крок упора; сили в упорі; контакт сталі й бетону; похила тріщина; reinforced concrete beam; rigid support; support spacing; support force; steel-concrete contact; inclined crack; 624.072.31; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.230