Спосіб отримання зносостійкого багатошарового покриття - Глушкова, Діана Борисівна; Багров, Валерій Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Спосіб отримання зносостійкого багатошарового покриття включає іонно-плазмове напилювання покриття нітридами металів методом конденсації речовин в умовах іонного бомбардування. Попередню обробку поверхонь здійснюють у вакуумі шляхом іонного бомбардування оброблюваної поверхні іонами молібдену при тиску залишкових газів у камері близько 0,0013 Па, струмі розряду 90 А та негативному потенціалі 1 кВ на оброблюваній деталі протягом 6-8 хвилин, у результаті якої проводять очищення, розігрів, активацію поверхні з частковим осадженням невеликої кількості молібдену. Процес зміцнення робочих поверхонь відповідальних деталей гідромолота здійснюють іонно-плазмовим методом з використанням молібдену марки МЧВП та титану марки ВТ1-0, при струмі дуги до 120 А, потенціалі підкладки до -230 В і ступені потенціалу вакуумування 4-8Ч10-5 мм рт. ст., протягом часу, необхідного для розігріву деталі до температури, яка не перевищує температуру відпуску матеріалу основи, з якого виготовлені деталі гідромолота, до утворення на поверхні деталей зносостійкого хромового покриття товщиною від 16 до 80 мкм залежно від розміру деталі та умов її експлуатації.
Keywords: покриття; зносостійкість