Поліпшення показників якості чавунних прокатних валків - Глушкова, Д. Б.; Hlushkova, Diana; Волчук, В. М.; Volchuk, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Деякі властивості металу за своєю фізичною природою мають протилежні тренди зростання, наприклад, збільшення показників твердості залізо-вуглецевих сплавів суперечить зростанню пластичності та зменшенню показників крихкості. Залежно від цього постає за-вдання оцінювання ділянки, яку можна надалі називати зоною поєднання властивостей (комп-ромісу). Матеріалом для цього дослідження обрано сортопрокатні валки виконання СШХН (вибірка проводилася з огляду на 283 плавки, що мають загальну масу понад 800 тонн). Для чавунних валків виробництва СШХН визначена зона компромісу поєднує ділянки допусти-мих чисельних значень кожної властивості: σВ=240–460 МПа, σЗГИН=330–940 МПа, КС=9–33 кДж/м2, HSD=40–60, зважаючи на весь діапазон заданих умов охолодження в мета-левих формах. Реалізація зазначеного методу дає змогу встановлювати пріоритети на необ-хідний для споживача комплекс механічних характеристик валка, оцінювати та прогнозувати зміни параметрів технологічного процесу та реалізовувати, якщо необхідно, автоматичне коригування елементів хімічного складу.
Improvement of the quality indicators of cast iron rolling rolls
Keywords: робоча зона; параметри; хімічний склад; чавунні валки; механічні властивості; прогноз; working area; parameters; chemical composition; cast iron rolls; mechanical properties; forecast; 519.21; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.106.0.16