Розвиток креативних індустрій у Європейському Союзі - Жулід-Христосенко, Ю. О.; Zhulid-Khrystosenko, Iuliia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
У сучасному глобалізованому світі визначної ролі для підтримання рівня міжнародної конкурентоспроможності набуває ступінь розвитку креативних індустрій, де Європейський Союз виступає безперечним світовим лідером за швидкістю та характером розвитку даного сектору економіки. У даній статті досліджено особливості функціонування креативних індустрій Європейського Союзу. Предметом даного дослідження є сектор креативної економіки в ЄС. Метою є визначення місця креативних індустрій у порівняні з іншими європейськими секторами економіки, виділення основних підгалузей європейського креативного сектору та аналіз їх доходів і зайнятості. У роботі розглянуто основну класифікацію креативних індустрій Європейського Союзу, де виділяється 11 підгалузей, і на основі якої проведений аналіз діяльності підгалузей креативної економіки. У статті проаналізована структура дохідності креативних індустрій, а також зайнятість по підгалузям. Автором досліджені взаємозв’язки всередині креативних індустрій, а також доводиться їх тісна взаємозалежність. У статті виокремленні основні види співробітництва на різних рівнях створення і просування креативних продуктів та послуг. У статті акцентується увага на особливостях розвитку Європейського Союзу у контексті розміщення великої кількості креативних компаній, що посідають лідируючі місця у світовій креативній економіці. Зазначається, що важливим аспектом функціонування креативних індустрій у ЄС є рівноправне функціонування як великих компаній, так і невеликих старт-апів.
Development of the creative industries in the European Union
Keywords: креативна економіка; креативні індустрії; економіка культури; Європейський Союз; креативний клас; креативні компанії; creative economy; creative industries; cultural economy; European Union; creative class; creative companies; 339.942